Маршрут София-Корфу или от Люлин до Арилас.


   Наближава моментът за нашето малко пътешествие до остров Корфу. След изчитането на доста материали от Интернет и с помощта на Google, се спрях на малкото селище Арилас (Arillas)  намиращо се на северозападния бряг на острова. Резервацията стана бързо през Booking.com. С нетърпение зачакахме датата 20 май, когато трябваше да тръгнем към острова. Като за начало препрочетох трилогията на Джерълд Даръл посветена на детството му прекарано на Корфу, май не съм единствения, изглежда че и други го правят, преди да тръгнат към острова. След това започнах да разглеждам маршрута до Арилас и да правя планове в колко часа трябва да тръгнем, за да пристигнем на време. С Google Maps начертах пътя до острова т.е. Google сам си го начерта.


View Larger Map

   Получи се едно прилично разстояние от 680 км, което според Google се изминава за 9ч. 40мин.
   Понеже съм малко Тома Неверни реших да пробвам и с ViaMichelin, там пътя излезе с 30 км по-къс, но времето изненадващо се увеличи с 15 мин. Тези 30 км разлика май се оказват пътя с ферибота, като от Michelin правилно предполагат, че ще се возя, а няма да карам. Реших  да проверя до къде е стигнало строителството на магистрала "Люлин", с надеждата до 20 май да бъде отворена. Леко се обезверих, като прочетох за проблеми с някакви свлачища. Пък и тази магистрала от цели 19 км, колко ли ще да съкрати от пътя.
   С планирането на пътя дотук, сега следва да обърна  по-голямо внимание на фотографското оборудване. Моята техника е напълно любителска. Състои се от: фотокамера Pentax K100d Super, китов обектив DA-18-55mm, един FA-50mm.F1,4 и ръчно фокусен SMC-200mm.F4. От фото сайтове и форуми разбрах, че хубави пейзажни снимки без статив не се получават. Понеже от Корфу смятам да се върна с истински шедьоври, значи ще ми трябва статив. Отново от форумите научавам, че не ставало какъв и да е статив, а само такъв над определена цена. Тези под 200 лв не трябвало изобщо да се гледат. Тук на помощ идва Ebay и се сдобивам с Manfrotto 190XDB.  Вече съм готов за шедьоврите. Да, ама не, оказва се че освен статив трябват и филтри. Нова поръчка, този път на ND градиентни филтри. За пейзажната фотография били задължителни.  От Formatt filter идва пълен комплект nd soft градиентни филтри, марка Hitech. Само където се оказа, че за морски пейзажи филтрите трябва да са hard. Освен тях трябват още държач (известен като холдер)  и преходници за различните обективи. Нова поръчка в Ebay, сега от далечен Китай (стативът дойде от Обединеното кралство).
   Всичко пристигна сравнително бързо. Доволен съм. Тогава разбирам, че щом нямам CPL филтър по-добре изобщо да не вадя апарата да се излагам пред чужденците. Следва познатата процедура с Ebay. Поляризационният филтър е поръчан (все още го чакам), марката е Kood. Ще попитате каква е тази марка Kood. Просто не останаха пари за нещо по-добро, а тепърва предстоят големите разходи. Между другото, бензинът стана 2 лв 54 ст, a в съседна Гърция бил доста по-скъп.


                          Може ли да мушна първия шедьовър правен с помощта на статива.


        

Да се върнем отново на подготовката за самото пътуване. Започваме да търсим разписание на фериботите, които тръгват от Игуменица. Ровим се в Интернет и решаваме да повярваме на този сайт: 
Дали информацията в него е вярна, ще разберем точно след 17 дни.
Слънцето залязва. Да проверим този статив става ли за нещо.

                                                   
                                                                               напред
                                                                                    

Коментари