Хърватия

 Маршрута е София, Загреб, Плитвички езера, Задар, Трогир, Дубровник, Котор. Това са местата където ще бъдат нашите нощувки.
     Изваждаме картата и започваме да чертаем маршрута. 

Вижте Една Балканска обиколка на по-голяма карта

Първи ден София-Загреб.

Вижте София-Загреб на по-голяма карта

      Тука пътя е напълно ясен.Google казва: Общо: 783 км - около 9 часа 19 мин.
От разликата в часовото време трябва да пристигнем в столицата на Хърватия един час по-рано. В Загреб сме резервирали апартамент сравнително близо до центъра на града.
   5.30ч. в колата сме и потегляме.След 5 минути ни спира първия срещнат катаджия на Околовръстното шосе. Надяваме се да не ни върви така по-целия път.Сръбската граница минаваме много бързо. На граничаря от Сръбска страна така му се спеше, че едвам гледаше. Повече време му отне прозявката, отколкото проверката на личните карти.
    Днес по границите явно ни вървеше, дори не ни се наложи никъде да си отваряме багажника на колата.
    Около 14.30 часа по Хърватско време бяхме в Загреб. Столицата на Хърватия се оказа един много приятен и спокоен град. Да не забравяме , че все пак беше неделя. Обиколката на Загреб започваме от Долни град( Dolec). Първо минаваме край Хърватския Народен театър.

  Българския Народен театър "Иван Вазов" и хърватския имат едни и същи архитекти. Това са австрийците Хелмер и Фелнер.
   След театъра се озоваваме на централния Загребски площад  "Ban Jelacic".

Следва катедралата "Света Богородица"
В катедралата , като че ли имаше повече хора  от колкото по улиците.

 Излизаме от храма и тръгваме към Горни град. Минавме през улица ,, Ткаличева" ето къде били Загребчани. Цялата улица е изпълнена с пълни кафенета от двете страни.
По тези стълби се качваме към Горни град.

 Църквата и площада "Свети Марк". Тук се намират президентството и сградата на министерски съвет.




 Още една катедрала.



Останалата част от Загреб  оставяме за утре.Втория ден в Загреб запчваме с обиколка на Ботаническата градина (Botanički vrt).



 След градината тръгваме към Загребската централна гара ,,Glavni kolodvor''.


Площада пред гарата.






Сградата на Централния държавен архив.


 Повече време за Загреб нямаме. Паркиралищната ни карта изтича няма да видим много неща от Загреб, но е време да тръгнем към Плитвички езера. На това място спираме за кратка почивка.


 С доста големи трудности намираме къщата на Ружа. GPS реши да си направи майтап със нас и направо ни заби в един къмпинг,  като упорито твърдеше , че пътя минава точно през средата на къмпинга. След като неуспешно се опитах  да го заобиколя  така и не успях да намеря продължение на пътя.Къщата на леля Ружа ни очакваше някъде от другата страна на къмпинга според нашето електронно тамагочи. Накрая спряхме да попитаме за правилната посока и къщата бе намерена с големи усилия.

   Ружа ни посрещна за добре дошли със домашна сливовица и ликьор от дренки. А къщичката беше чудна. Сутринта отпочинали бяхме готови за красотите на парка Плитвице. Утрото се оказа мъгливо и дъждовно, но молбите ни бяха чути и дъжда спря щом влязохме в парка . Още от входа пред нас се разкриха тези гледки. 
Тези японци как се набираха.Имах чувство, че ги е страх да не пресъхнат изведнъж водопадите и да изчезнат езерата .

 Плитвичките езера са един от обектите на ЮНЕСКО в Хърватия.




















Задар

Следва Задар...............................



Коментари